donderdag 19 april 2007

Zenuwen

De spelregels voor twee personen kunnen overgenomen worden voor drie en vier personen, maar het is aan te raden om bij drie of meer spelers wel met twee pakken kaarten te spelen.

Elke speler moet de kaarten die hij of zij heeft gekregen in 5 patience-stapels leggen: de eerste stapel bestaat uit juist één kaart, de tweede uit twee, enzovoort. De bovenste kaart mag omgedraaid worden, en als er twee kaarten dezelfde waarde (bijvoorbeeld zes) hebben, mag je één van de twee op de ander leggen, zodat je op de stapel van de verplaatste kaart weer de bovenste kaart mag omdraaien. Als er zo een stapel volledig opgeraakt, mag je daar de zichtbare kaarten van een andere stapel leggen (zoals in freecell).

De kaarten die overblijven worden rechts in het midden tussen de spelers in geplaatst. Wanneer beide spelers klaar zijn, draaien ze gelijktijdig de bovenste kaart van hun stapel (met de afbeelding wegdraaiend naar de tegenstander) om en leggen deze tussen de stapels in. Nu kunnen ze hun kaarten daarop kwijtraken: ligt er bv. een acht, dan mag daar een zeven of een negen op gespeeld worden, de soort doet er niet toe. Op een heer mag een aas en een dame, op een aas een heer en een twee. Beide spelers spelen totdat ze beiden niet meer willen of kunnen spelen (het kan dat je nog wel kunt spelen, maar niet wilt omdat dan de andere speler uit is. Dan kan men wachten totdat men alle andere kaarten heeft afgelegd, om dan pas te spelen.)

Wanneer de stapel kaarten van een speler op is, zijn er twee mogelijkheden: ofwel draait men een kaart van de stapel van zijn tegenstander om, ofwel draait men gewoon geen kaart om.

Wanneer men maar drie kaarten meer overheeft bij zijn stapels, mag men deze in zijn hand nemen, zodat deze niet zichtbaar zijn voor de tegenstander(s). Let wel op dat als men speelt met één hand, men steeds met de hand waarmee men de kaart van op zijn stapel omdraait, moet afleggen!

Als een van de spelers al zijn kaarten kwijt is, zijn er wederom twee varianten. Ofwel mogen beide spelers zo snel mogelijk afkloppen op één van de twee stapels in het midden (waarop gespeeld werd) en dan krijgt diegene die eerst was de stapel naar keuze. Dit is echter niet geheel eerlijk, dus meestal mag de winnaar zelf kiezen welke stapel hij wilt (al dan niet na tellen van de stapels, want men wilt natuurlijk de stapel met het minste kaarten).

Na het spel wordt dus een van de stapels in het midden genomen, alsmede de stapel kaarten die je aan het omdraaien was, en indien men er nog had (doordat men verloren was) de kaarten die je nog moest zien kwijt te raken bij jou, en daarmee wordt het spel opnieuw gespeeld. Je wint uiteindelijk, als je na het uitleggen van je kaarten in patiencestapels, geen extra kaarten meer overhebt, en dan nog eens het spel dat dan wordt gespeeld wint, zodat je eigenlijk de niet bestaande (en dus lege) stapel kaarten kiest, waardoor je al je kaarten kwijt bent en wint. In dit geval is de andere speler gejast.

1 opmerking:

Anoniem zei

Beginner's Guide to Baccarat - Worrione
Baccarat is septcasino one of the most popular gambling games that is played for fun. Players love playing cards and winning combinations. A winning 온카지노 game is one 바카라 사이트 of